Ung mand på kanten af en sandklippe

Det du oplever i ungdomsårene

Det, som du oplever i ungdomsårene mellem, kan komme til at præge dig resten af livet – både de gode og de dårlige oplevelser. Særligt hvis du ikke deler det, der er svært, med andre, kan det sætte sig, som en skygge, der dræner dig for energi, og som følger dig op igennem dit voksne liv. Det er derfor, at det er så vigtigt at tale om det. Det kan være mange forskellige ting, du bokser med som ung, og her er et par eksempler.

  • Lavt selvværd
  • Nedtrykt, ked af det, trist, depressiv
  • Angst – præstation, social, panik eller generel

Lavt selvværd

  • Jeg gør mig umage, for at ingen skal opdage, at jeg ikke er lige så pæn, klog eller god som de andre 
  • Jeg må arbejde hårdere i skolen end de andre ellers er det ikke godt nok 
  • Jeg føler mig ofte forkert, og ikke god nok i forhold til andre 
  • Når jeg ser mig i spejlet, bliver jeg ked af det 

Hvis du kan genkende dig selv i nogle af disse sætninger, kunne det tyde på, at du har lavt selvværd. Sådan er der mange unge, som har det. Lavt selvværd betyder, at man ikke synes, at man er lige så værdifuld som andre mennesker, og at man føler, at alt det, man siger og gør, enten er dårligere eller dummere, end hvad andre gør. Det kan også betyde, at man har en stemme inde i hovedet, der dømmer og kritiserer, og som hele tiden fortæller, at man ikke er, som man skal være.

Nedtrykt, ked af det, trist eller depressiv

At være nedtrykt eller ked af det er noget, som alle mennesker oplever ind imellem. Det er naturlige følelser, som skal få dig til at tale om det, der går dig på med en person, som du har det godt med. Der er dog stor forskel på at være ked af i en kortere periode, end når det bliver en normal tilstand over længere tid ad gangen. 

Hvis du er nedtrykt næsten hver dag, tyder det på, at der er nogle dybere psykiske problematikker, som du har svært ved at komme ud af alene. Mange prøver at tænke sig frem til en løsning på problemet, men det gør det ofte værre, da man nu bruger mere tid på at bekymre sig, og dermed får problemet til føles endnu større. Det er en enormt svært, ja nærmest umuligt at tænke sig til at være mere positiv på egen hånd.

Angst – præstation, social, panik eller generel

Hjertebanken, svedige hænder, ondt i maven, ingen appetit og dårlig søvn. Kan du genkende det? Angst sætter sig fysisk i kroppen, og det kan derfor nærmest føles, som om at man har løbet et maraton. Mange oplever, at kroppen går i alarmberedskab i bestemte situationer, eller når man har bestemte tanker, og at man mister kontrollen over sig selv. 

Det er urhjernen, som fejlagtigt har opfattet en situation som farlig, og derfor sender besked til kroppen om at komme i sikkerhed. Det kan derfor også være svært at få adgang til den del af hjernen, som tænker rationelt, da overlevelse altid er højeste prioritet. Alt det er jo rigtig fint, hvis der er reel fare på færde, men når det gælder angst, er det ikke tilfældet. Det bliver derfor unødigt hårdt for kroppen at være i alarmberedskab flere gange om dagen.

Har du lyst til at høre mere?

Du er altid velkommen

Det kan også være, at det er noget helt andet, der er svært i dit liv. Du er altid velkommen til at ringe til mig og få en snak. Forsamtalen på ca. 15 min. er gratis. Hvis din situation ikke er noget, som jeg kan hjælpe dig med, vil jeg meget gerne guide dig videre, så du får den støtte, du har brug for.

Referencer

Hvad siger andre

5/5
Det har været nogle virkelig gode samtaler, som har hjulpet mig videre i livet. Rikke er nem og god at snakke med og giver dig en chance for at kunne komme ud med, hvad du vil.
kvinde_anonym
Mie, 17 år
5/5
Jeg startede hos Rikke, da jeg dealede enormt meget med social angst og general angst. Jeg fik nogle øvelser, som jeg lavede over nogle uger, og det er blevet meget bedre. Den dag i dag har jeg stort set ingen problemer med angst.
kvinde_anonym
Christine, 26 år
5/5
Jeg ved nu i langt større grad, hvor stor en effekt min opvækst har haft på mig. Dette har gjort det muligt at for mig at opnå en større forståelse af mig selv.
mand_anonym
Tobias, 28 år
Protraet_Rikke

Om Rikke Stærmose

Udover at arbejde som psykoterapeut i min praksis i Fortunstræde har jeg som konsulent, coach og psykoterapeut i bl.a uddannelsesregi haft mere end 3000 samtaler med voksne og unge.

Telefonsamtale

Gratis forsamtale (15 min.)

Jeg tilbyder en gratis forsamtale på ca. 15 min, som kan give dig en forsmag på, hvad du vil få ud af et terapeutisk forløb hos mig. Du vælger frit, om du har lyst til at booke en tid herefter.

Mobil

Stærmose Psykoterapi